Gölge yazarlık ücretleri, gölge yazarın vereceği desteğe göre değişkenlik göstermektedir. Talep edilen ürünün, yani yazılması istenen kitabın türü, içeriği, araştırma süreçleri ve kitabın yazılması sürecinde harcanması öngörülen süreye bağlı olarak ücretler değişmektedir.
Gölge Yazarlık Ücretleri
Bilindiği üzere gölge yazarlık, diğer bir deyişle hayalet yazarlık, bir kişi adına, kişinin talep ettiği eserin yazılması sürecidir. Genellikle kurgusu ya da kapsamı eser sahibi tarafından belirlenmiş ya da çalışma planı hazırlanmış eserler, eser sahibinin iş yoğunluğu ve/veya zaman kısıtlılığı yüzünden eseri kaleme alamaması üzerine, bir gölge yazar (hayalet yazar/ghost writer) ile anlaşarak kitabını yazdırması sürecidir.
En çok merak edilen konulardan birisi de gölge yazarlık ücretleri konusudur. Özellikle bu gölge yazarlık destek hizmetinden faydalanmak isteyen kişiler, gölge yazar ücretlerini merak etmektedirler.
Gölge yazarlık ücretleri eserin niteliğine göre farklılık göstermektedir. Örneğin; kurgusu eser sahibi tarafından hazırlanmış bir eser ile hiçbir şekilde kurgu hazırlanmamış eserin yazım ücretleri farklılık gösterebilir. Yine aynı şekilde bir roman dosyası ile bir araştırma dosyasının yazım ücretleri değişecektir. Çünkü bir roman dosyası ile bir araştırma dosyasının yazım koşulları, kuralları ve gerekli altyapı çalışmaları farklılık göstermektedir.
Öte yandan yazılması istenen eser ile alakalı olarak, roman veya araştırma dosyası örneklerinde olduğu gibi ayrıca eserin hazırlanması sürecindeki gözlem çalışmalarının masrafları da ücrete etki edecektir. Örnek olarak, istenilen bir roman için, romanın geçtiği mekanların gezilmesi, görülmesi, incelenmesi istenebilir. Gölge yazarlık görevini üstelenen kişi, ilgili yerlerde belirli bir süre geçirerek araştırma/gözlem sürecini yerine getirebilir. Tıpkı yazar koçluğu desteklerinde olduğu gibi, gölge yazarlık desteğinin daha profesyonel hale dönüşmesi bu şekilde sağlanmaktadır.
Kelime sayısına göre gölge yazarlık ücretleri değişiklik gösteriyor
Gölge yazarlık ücretlerinin değişkenlerinden birisi ve en önemlisi de talep edilen kelime sayısıdır. Birçok kişi, talep edilen eser için ‘şöyle 200-250 sayfalık bir şey olsun işte’ şeklinde genel yorumlarda bulunur. Bilinmelidir ki, sayfa sayısı bir hayli değişken bir durumdur. Worddeki yazı puntosu, yazı karakteri ve satır aralıkları gibi seçenekler farklı sayfa sayısı sonuçları doğurmaktadır. Yine aynı şekilde, bir dosyanın kitap haline dönüşmesi esnasında, kitabın mizanpajına yani yazı tipi, puntosu gibi değişkenlere göre sayfa sayısı değişebilmektedir. Bu nedenden dolayı hem yayıncılar hem de yazarlar sayfa sayıları yerine kelime sayısına göre çalışmalarını planlamaktadırlar. Örneğin; 40 bin kelimelik dosya, 50 bin kelimelik dosya şeklinde.
Peki bir kitap sayfasında kaç kelime bulunur?
Aklınıza gelen ilk soru bu olacağı için yanıtlamaya çalışalım. Ortalama bir yetişkin kitabında, bir sayfada 200-240 kelime bulunur. Buradan hareketle, 200 sayfalık bir eser ortalama 40 bin kelimeden oluşmaktadır. Tabi ki bölüm sonundaki boşluklar, boş sayfalar ve görseller de kelime sayısını değiştirecek bir durumdur. Ama tahmini olarak hedeflenen sayfaya ulaşmak için sayfa sayısı çarpı 200 gibi bir kaba hesap yapabilir.
Gölge yazarlık ücretlerini nasıl öğrenebilirim?
Tasarladığınız proje hakkında ücret bilgisi almak için sitemizin iletişim kısmındaki formu doldurabilir, iletisim@golgeyazari.com veya golgeyazari@gmail.com adreslerine e-posta göndererek sorabilirsiniz.