En uzun romanlar konusu herkesin ilgisini çekmiştir. Dünyadaki en uzun 10 roman konusunda şimdiye kadar çeşitli birçok araştırma yapılmıştır. Araştırmaların kimisi sayfa sayısına kimisi ise kelime sayısına göre hesaplama yöntemlerine girilmiştir.
En uzun romanlar
Elbette ki, tüm dünyadaki bütün kitapları mercek altına alarak araştırma yapmak neredeyse imkansızdır. Türkiye’de bile her gün ortalama 100 yeni kitap piyasaya çıkmaktadır. Bu sayının sadece Türkiye’de olduğunu düşünürsek, dünya çapındaki bütün kitapları anlık olarak takip etmek neredeyse imkansızdır.
Öncelikle belirtilmesi gerekir ki, bir kitabın uzun olması onun kaliteli bir kitap olduğunu asla göstermez. Hele de en uzun romanlar arasına girmek için yazılacak bir kitap büyük bir ihtimalle ağaç israfından öteye gitmeyecektir. Hatta bir konuyu en az kelime ve en az cümleyle net bir şekilde ifade edebilmek maharettir.
Dünyadaki en uzun 10 roman başlığında dünyaya nam salmış ve milyonlarca okura ulaşmış kitapların ise hakkını vermek gerekir. Bu yüzden vakit kaybetmeden gelin listeye bir göz atalım.
Dünyadaki en uzun 10 roman
İşte en uzun romanlar kategorisinde dünyadaki en uzun 10 roman:
- Sefiller-Les Misérables
Victor Hugo tarafından kaleme alınmış ve birçok klasik seven kişi tarafından okunmuş olan Sefiller romanı orijinal dilinde 510 bin kelime içermektedir.
- Savaş ve Barış-War and Peace
Ünlü Rus edebiyatçısı Tolstoy tarafından esere alınmış olan Savaş ve Barış romanı 560 bin kelimeden oluşmaktadır.
- Sonsuz Jest-Infinite Jest
David Foster Wallace tarafından kaleme alınan ve 1996 yılında yayımlanan Sonsuz Jest isimli romanın kelime sayısı ise 575 bindir.
- Uygun Bir Çocuk
Vikram Seth tarafından kaleme alınmış ve 1994 yılında okuyucu ile buluşmuş olan A Suitable Boy isimli romanda da 590 bin kelime bulunmaktadır.
- Bragelonne Vicomte: On Yıl Sonra
Alexandre Dumas’ın kaleme aldığı ancak Monte Kristo Kontu gibi eserlerinin gölgesinde kalan The Vicomte of Bragelonne: Ten Years Later isimli roman 626 bin kelime sayısı ile dikkat çekmektedir.
- Atlas Silkindi-Atlas Omuz silkti
Ayn Rand tarafından kaleme alınmış ve Türkiye’de de beğeniyle okunmuş olan Atlas Silkindi isimli kitap 645 bin kelime sayısı ile de kendisi göstermektedir.
- Niteliksiz Adam
Robert Musil tarafından kaleme alınmış olan ve orijinal ismi Der Mann ohne Eigenschaften olan The Man Without Qualities isimli kitap da 650 bin kelimeden oluşmaktadır.
- Clarissa
Samuel Richardson tarafından kaleme alınan ve 1748 yılında yayımlanan Clarissa isimli kitap da 1 milyon üzerinde kelime içermektedir.
- Astree
Honoré d’Urfé tarafından kaleme alınmış olan L’Astrée isimli eser ise tam 1 milyon 422 bin kelime barındırmaktadır.
- Kayıp Zamanın İzinde- À la recherche du temps perdu
Ve geldik listenin başına. Günümüzün en çok okunan yazarları arasında da bulunan Marcel Proust tarafından kaleme alınmış Kayıp Zamanın İzinde isimli kitap ise toplamda 1 milyon 500 bin kelimeden fazladır.
Kaynak: farketmez.com