İçeriğe geç
Ana sayfa » Blog » Atölye » İyi Bir Yazar Olmak İsteyenlere 14 Tavsiye

İyi Bir Yazar Olmak İsteyenlere 14 Tavsiye

    İyi bir yazar olmak isteyenlere 14 tavsiye

    İyi bir yazar olmak, kitap yazan veya yazmak isteyen herkesin en büyük hayalidir. Günümüzde birçok değerli yazar bu başarıları elde etmişlerdir. Peki bu başarılar, tesadüfen mi olmuştur? Bunu başarmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Aşağıda sıraladığımız tavsiyeler, bu amacınıza ulaşmanız için yol haritanız olabilir.

    İyi bir yazar olmak isteyenlere 14 tavsiye

    İyi bir yazar olmak

    İyi bir yazar olmak için yanıp tutuşuyorsanız, doğru yerdesiniz. Aşağıda sıraladığımız tavsiyeler, bu amacınıza ulaşmanız için yol haritanız olabilir.

    Birçok kimsenin hayallerini süslüyor iyi bir yazar olmak. Kimimiz okuma yazmayı öğrendiğimiz küçük yaşlardan beri, kimimiz ortaokulda verilen kompozisyon ödevlerinin hevesiyle, kimimiz ise lisede yazmaya başladığımız aşk şiirleri ile yazar olmak ile ilgili hayaller kurmaya başladık. Kimimiz yazma serüvenine bir günlükle, kimimiz de bir blogla başladı. Yazdık, yazdık, yazdık… Etrafımızdakilerle, öğretmenlerimizle paylaştık yazdıklarımızı. Güzel şeyler duymak istedik ve hepimiz en çok da iyi bir yazar olmak istedik.

    Peki bunu başarmak için ne yapmak, hangi aşamalardan geçmek gerekir. İşte yazar olmak isteyenler için 14 önemli önerimiz;

    1. Her gün düzenli olarak yazın

    İllaki edebi metinler olmasına gerek yok. Fakat iyi bir yazar olmanın yolu sürekli yazmaktan geçer. Gün içinde mutlaka 30 dakikanızı yazmaya ayırın. Her gün bu şekilde yazarak, birkaç ay sonra bir roman sahibi olabilirsiniz.

    1. Bir günlük tutun

    Kendini ve yazma kabiliyetini geliştirmek için harika bir yoldur günlük tutmak. Fikirlerinizi, gün içinde yaşadıklarınızı, hissettiklerinizi bir günlük aracılığıyla kağıda dökün.

    1. Yaşadığınız kötü olayları kağıda geçirin

    Hayatımızda yaşadığımız kötü olaylar, bizleri geliştiren birer sıçrama tahtasıdır aslında. Bu nedenle başımıza gelen bu tür olumsuzlukları değerlendirmeyi bilmek gerekir. İyi yazarların bir kısmının cezaevine düştüğünü, sıkıntılı birer hayat sürdüğünü biliyorsunuz değil mi? Yaşadığınız olumsuzlukları ve trajedileri, duygusal ve dokunaklı bir dille sayfalarla buluşturun.

    1. Çevrenizde olumsuz fikirler beyan edenleri dinlemeyin

    Herkes sizin yazdıklarınızı değerli bulmayabilir. Kimisi yazar olmak fikrine sahip olmanızla dalga da geçebilir. Bütün bu söylemlere kulaklarınızı tıkayın. Hatta zihninizden geçen olumsuz düşüncelere de kulaklarınızı tıkayın. Dün yazdıklarınız size saçma gelebilir. Fakat unutmayın ki yazdıkça gelişeceksiniz.

    1. İyi bir yazar olmak için çokça okuyun

    Her türden, her düşünceden ve her kültürden kitapları okuyun. Bilhassa da yazmayı düşündüğünüz türle ilgili kitaplarla hem dem olun. Unutmayın! Dolmadan boşalamazsınız. Öncelikle okuyun, okuyun, okuyun…

    1. Reddedilmekten korkmayın

    Bir kitap yazdınız ve birkaç yayınevine göndermek istiyorsunuz. Ancak reddedilmekten ve hevesinizin kırılmasından korkuyorsunuz. Hayır! Asla korkmayın. Emin olun ki bugün tüm dünyanın kabul ettiği büyük yazarlar, vakti zamanında birkaç defa reddedildiler.

    1. Yeni şeyler deneyin

    Yeni yerlere gidin, yeni hobiler edinin, yeni beceriler öğrenin. Mümkün olduğu kadar çok farklı şekillerde dünyayı görün. Yeni faaliyetler, yeni yerler, yeni insanlar, yeni kültürler… Bütün bunlar yeni hikayeler yazmanız için size ilham verecektir. Bu nedenledir ki kimi yazar ve şairler, ilham perilerini doğada veya güzel bir şehir manzarasını izlerken yakalamışlardır.

    İyi bir yazar olmak isteyenlere 14 tavsiye

    1. İyi bir yazar olmak için, daha iyi yazmaya odaklanın

    Sosyal medya yazışmalarınızda, e-mail gönderimlerinizde, resmi bir kuruma dilekçe yazarken vs. imla kurallarına ve daha güzel, daha akıcı ve açık ifadelerle yazmaya özen gösterin. Bunların hiçbirini basite almayın. Daha iyi yazmak için göstereceğiniz gayret, iyi bir yazar olmak için de size büyük katkılar sağlayacaktır.

    1. Kendinizi geliştirmenin yollarını arayın

    Asla “iyi bir yazar oldum, artık mükemmelim” düşüncesine kapılmayın. Yazdıklarınıza sürekli olarak eleştirel gözle bakın. Bu sizi geliştirecek ve şımarmanızın önüne geçecektir. Ne olursa olsun, hangi seviyede bulunursak bulunalım, her zaman öğrenecek yeni şeyler vardır. Her zaman kendimizi daha da iyiye odaklayalım.

    1. Başka yazarları dinleyin

    İlgi duyduğunuz yazarları dinleyin. Kendini kabul ettirmiş ve yazdıkları ile bir tarz ortaya koymuş yazarların kitaplarını okuyun ve önerilerine kulak asın.

    1. Hedefiniz iyi bir yazar olmak ise, kendinize güvenin

    Evet! Herkesin birbirinden farklı özellikleri ve yetenekleri var. Yaratılıştan gelen ve sonradan da geliştirilebilen bu özelliklerinizi sonuna kadar zorlayın. Kendinize güvenin ve başarıya ulaşmak için yazmaktan asla vazgeçmeyin.

    1. Farklı sanat dallarıyla ilgilenin

    Size ilham verecek farklı sanat dalları ile meşgul olun. Bir tiyatro oyunu, bir sinema filmi, güzel bir melodi, çarpıcı sözlere sahip bir şarkı, bir müze gezisi, bir konser, bir fotoğraf sergisi… İlhamın nerede ve ne zaman geleceği hiç belli olmaz. Sizi ilham perinizle buluşturacak her kapıyı zorlayın.

    1. Ne yazacağınıza karar verin

    Ne okumak istiyorsanız onu yazın. İyi yazdığınız türde, eğlenceli, akıcı ve herkesin okuyabileceği biçimde yazılar yazın. Çevrenizden gelen tepkilere de tamamen kulaklarınızı tıkamayın. Faydalı eleştirileri dikkate alın.

    1. İyi bir yazar olmak, başka yazarlarla yarışmak demek değildir

    Kendinizi diğer yazarlarla kıyaslamayın. Bir sonraki JK Rowling veya Stephen King olmaya çalışmayın. Herkesin kendine özgü benzersiz deneyimleri ve kendine göre bakış açıları vardır. Çevrenizi ve hayatta olan bitenleri dikkatlice takip edin ve kendinize özgü bir tarz geliştirmeye gayret edin. Sabahattin Ali, Sait Faik Abasıyanık, Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Güntekin ve diğerleri, çevresini çok iyi gözlemleyen ve bu gözlemlerini kendilerine has üslupları ile sayfalara döken çok iyi ve özel yazarlardır.

    İyi bir yazar olmak, sanıldığı kadar zor değildir aslında. Bolca okumak, sürekli yazmak, olan bitenlere dikkatli gözlerle izlemek ve iyi bir hayal gücü… Hepsi bu…

     

     

    Whatsapp'tan Ulaş